Bimhuis

nieuws

Young VIPS - Spelen uit noodzaak én voor het plezier


Een interview met saxofonisten John Dikeman en Iman Spaargaren, Young VIPS 2012 en vertegenwoordigers van de crème de la crème van de jonge, Nederlandse jazzscene.

Door Ruud Meijer, muziekjournalist voor HP/De Tijd en Jazzism Magazine.


High energy-impro van John Dikeman’s Cactus Truck en melodische, op de Europese school geschoeide jazz van het Iman Spaargaren Quartet: de 14e editie van de Young VIPs Tournee brengt dit jaar weer een even interessant als contrasterend dubbelconcert op 17 verschillende Nederlandse jazz- en theaterpodia. Beide saxofonisten werden door de Vereniging van Jazz- en Improvisatie Podia (VIP) geselecteerd op grond van hun buitengewoon instrumentalistisch talent en het hoogwaardige, eigen repertoire.

De Amerikaanse, al geruime tijd in Nederland residerende tenorsaxofonist John Dikeman werd geboren in Nebraska, groeide op in Wyoming en werd muzikaal gevormd door, ja, de wereld zelf. Een jaar in New York, een verhuizing naar Philadelphia, drie jaar in Caïro, een lange reis door Afrika en sinds 2007 een min of meer permanent verblijf in Amsterdam: de biografie van Dikeman laat zich lezen als een reisgids. Hoewel hardcore free jazz tegenwoordig vaak wordt gezien als een fossiel uit de jaren zestig van de vorige eeuw, voelde Dikeman reeds op 15-jarige leeftijd een enorme klik met die muziek. Hij bestrijdt dan ook dat zijn keuze merkwaardig of opmerkelijk is: “Toen ik de muziek van Albert Ayler, Charles Gayle en Cecil Taylor hoorde, werd ik meteen getroffen door de ongebreidelde mogelijkheden tot expressie. Ik heb als mens een enorme behoefte om mij te uiten. Muziek, met name de energie van de free jazz, is daar naar mijn mening de ultieme kunstvorm voor.”
Toch kun je Cactus Truck geen retro-band noemen. De hoekige speelstijl van drummer Onno Govaert en de punk-attitude van gitarist Jasper Stadhouders geven de muziek toch iets volslagen eigens. Dikeman: “Wat wij doen bevindt zich ergens tussen de free jazz en no wave.” Speciaal voor de Young Vips Tournee werd het trio uitgebreid tot een kwartet met de Noorse bassist John Rune Strøm.

Saxofonist Iman Spaargaren erkent dat hij uit een heel ander vaatje tapt. “Ik hou heel erg van het melodische idioom en speel ook groove georiënteerde jazz, zoals met de band Captain Hook." Als jongetje viel Spaargaren voor energy music, maar dan die van Hollandse makelij. “Toen ik Hans Dulfer hoorde spelen dacht ik: ja, dat wil ik ook.” Spaargaren is als voormalig leerling van Yuri Honing, Ferdinand Povel en Benjamin Herman een typisch kind van een Nederlandse school die harmonie en melodie hoog in het vaandel draagt. Middels zijn muziek de meest duistere krochten van zijn ziel hoorbaar maken, hoeft van hem niet zo. “Ik maak voornamelijk muziek omdat ik dat ontzettend leuk vind,” bekent hij pretentieloos. "Ieder mens heeft wel eens moeilijkheden of problemen, maar ik ben er niet van overtuigd dat je die elementen nou per se in de muziek moet kunnen terughoren." Hoewel Spaargaren met veel verschillende bands, orkesten en ensembles optreedt – o.m. Captain Hook, European Union Quartet, Thelonious 4 -, moest hij voor de Young VIPs Tournee toch één groep kiezen. “Eerlijk gezegd heeft de organisatie die keuze voor mij gemaakt. Maar het mooie is dat ik zelf ook voor Iman Spaargaren Quartet zou hebben gekozen. Deze muziek wil ik laten horen.”

Meer info op www.youngvips.nl. Tournee van 1 maart t/m 20 oktober 2012
Première op 1 maart in het Bimhuis: bimhuis.nl/concerten/young-vips-tour-2012