Bimhuis

nieuws

R.I.P. TOOTS THIELEMANS


(29 apr 1922 - 22 aug 2016)

De Belgische jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is maandag 22 augustus overleden. De mondharmonicaspeler was 94 jaar.

'Toots'
Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans komt uit de Brusselse volkswijk Marollen. Zijn artiestennaam Toots is een verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Thielemans leerde al op zijn derde accordeon spelen. Hij begon in de jaren 30 mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, omdat hij last had van astma. In de Tweede Wereldoorlog raakte de autodidact in de ban van jazz, waarbij gitarist Django Reinhardt zijn eerste grote voorbeeld was. Na de oorlog ging hij op Europese tournee met Benny Goodman. Hierdoor maakte hij in 1950 een internationale doorbraak.

De befaamde en virtuoze Thielemans speelde met de grootste jazzmuzikanten, zoals Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker, Ella Fitzgerald, Peggy Lee en Billy Joel. In Nederland is Thielemans onder meer bekend van de muziek in de film Turks Fruit en de begintune van televisiereeks Baantjer.

In 2014 stopte Thielemans met zijn muzikale carrière. De muzikant voelde zich niet sterk genoeg meer om een volledig concert te spelen. Thielemans zei toen herinnerd te willen worden als het 'ketje (straatjongen, red.) uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger'.

In 2010 gaf Toots Thielemans voor de laatste keer in het Bimhuis een concert met zijn Toots Thielemans European Quartet.


Bron: Oa De Volkskrant