Bimhuis

zo 08 jun 2014

20:30   € 18 / € 15 (CJP, Studenten-, Stadspas)

TRIO DUMOULIN / ESKELIN / WEISS

RED HILL ORCHESTRA

Ellery Eskelin tenorsax, Jozef Dumoulin piano/Fender Rhodes, Dan Weiss drums

Pianist/Fender Rhodes-specialist Jozef Dumoulin componeerde voor zijn favoriete musici uit de New Yorkse downtown-scene: tenorsaxofonist Ellery Eskelin en drummer Dan Weiss. Open muzikale vormen waarin compositie en improvisatie samenkomen.

Een droomtrio, zo kun je Red Hill Orchestra omschrijven. De Belgische pianist Jozef Dumoulin, die naam maakte met een uniek solo-album op Fender Rhodes, vroeg zijn favoriete musici uit New York voor zijn nieuwe project: tenorsaxofonist Ellery Eskelin, wiens ‘gorgeously smoky tone’ (Downbeat) sinds de jaren ’80 rondwaart in de ruimdenkende Downtown-scene, en Dan Weiss, de drummer die zijn kennis van Indiase ritmes al eerder toepaste bij Vijay Iyer en Rudresh Mahanthappa.

Voor deze bezetting componeert Jozef Dumoulin nieuw materiaal, dat in het verlengde ligt van de muziek die hij recentelijk maakte: open muzikale vormen waarin compositie, vaste parameters en improvisatie samenkomen. Daarmee houdt hij rekening met de achtergrond van Zowel Eskelin als Weiss, die al eerder samenspeelden in de Michael Formanek Group.

Ellery Eskelin maakte naam als improvisator in bands met zowel Amerikaanse als Europese musici, van Joey Baron en Andrea Parkins tot Sylvie Courvoisier en Han Bennink. Recent herontdekte hij standards in zijn trio met Hammond B-3-organist Gary Versace. ‘Eskelin is an intriguing blend of Evan Parker’s gruff animation and abstract audacity, and a more lyrical phrasing that suggests Liebman, the late Michael Brecker and Joe Lovano’ (Guardian).

Drummer/componist Dan Weiss is een ideale partner voor vernieuwende jazzmusici als Vijay Iyer en Rudresh Mahanthappa, die hedendaagse invloeden koppelen aan Indiase ritmische cycli. ‘Drawing deeply on his tabla studies, he works with space, minimal melodic development and dramatic tension’ (Downbeat).

‘Jozef Dumoulin specialiseert zich naast de vleugel in de Fender Rhodes. Maar dan niet het kale geluid van die elektrische piano: dat verrijkt hij met allerlei effectapparatuur, waarmee hij een eigen stijl heeft ontwikkeld. Hij varieert niet alleen de dynamiek van het instrument, maar laat ook de noten smeltend wegzakken van de officiële toonhoogte, en past andere vervormingen toe die de melodische lijnen iets onbestemds en drijvends geven’ (de Volkskrant).Mede mogelijk gemaakt door de French American Cultural Exchange en de Mid Atlantics Arts Foundation.Het Bimhuis restaurant is geopend voor aanvang van het concert van 18:00 tot 20:30 (reserveren aanbevolen 020-7882158). Na afloop van het concert is het Bimhuis Café geopend (gratis toegang).

Bimhuis archief: Dan Weiss - Ellery Eskelin - Jozef Dumoulin

Ticket: € 18 / € 15 (CJP, Studenten-, Stadspas)

In samenwerking met:

Reacties

 1. © Jimmy Katz

  za 27 apr 2013 20:30 € 20 / € 17 (CJP, Studenten-, Stadspas)

  RAYUELA: MIGUEL ZÉNON/LAURENT COQ/DANA LEONG/DAN WEISS

  Meer info »

 2. vr 01 feb 2013 20:30 € 20 / € 17 (CJP, Studenten-, Stadspas)

  * RUDRESH MAHANTHAPPA’S GAMAK

  Meer info »

 3. za 27 okt 2012 20:30 € 20 / € 17

  GERRY HEMINGWAY QUINTET

  Meer info »