Bimhuis

za 16 nov 2013

20:30   € 18 / € 15 (CJP, Studenten-, Stadspas)

THE WHAMMIES PLAY THE MUSIC OF STEVE LACY

Na afloop in het café: DJ Oscar Jan Hoogland a.k.a. De Platenbakker

Jorrit Dijkstra alt sax/lyricon, Jeb Bishop trombone, Pandelis Karayorgis piano, Mary Oliver viool / altviool, Jason Roebke bas, Han Bennink drums

Musici uit Amsterdam, Chicago en Boston komen samen in The Whammies. De in 2012 opgerichte all-starband o.l.v. Jorrit Dijkstra bracht al twee cd’s uit gewijd aan de sterk beeldende muziek van de legendarische Amerikaanse sopraansaxofonist en improvisator Steve Lacy.

Saxofonist Jorrit Dijkstra zag in 1983 een optreden van Lacy en drummer Han Bennink en wijdde zich vanaf dat moment aan geïmproviseerde muziek. Bennink speelde in de jaren ’80 vaak samen met Lacy en maakt nu deel uit van The Whammies.

Dijkstra benadrukt dat Lacy in zijn muziek de connectie maakte met alledaagse elementen. Zo werd ‘Ducks’ gecomponeerd aan de rand van een eendenvijver, wat duidelijk terug te horen is. Natuur en poëzie waren twee belangrijke uitgangspunten voor Lacy.

The Whammies kozen naast bekendere stukken van Lacy ook obscuur werk uit diens archief. Er zijn een aantal werken met een Nederlandse invalshoek, onder meer de composities opgedragen aan kunstenaars Piet Mondriaan en Vincent van Gogh. Verder bevat het repertoire een paar stukken van Thelonious Monk, een favoriet van Lacy.

‘Well-listened, deeply collaborative music’ (Jazz Times).Het Bimhuis restaurant is geopend voor aanvang van het concert van 18:30 tot 20:30 (reserveren aanbevolen 020-7882158). Na afloop van het concert is het Bimhuis Café geopend (gratis toegang).

Ticket: € 18 / € 15 (CJP, Studenten-, Stadspas)

© Peter Gannushkin

© Peter Gannushkin

Reacties